Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Capitalism, a love story

vr 18 dec 2009 door: SpaarInformatie

In de zijn nieuwste film behandelt Michael Moore de krediet crisis. Michael Moore is bekend van zijn documentaires. Hierin houdt hij met absurde voorbeelden de kijkers een spiegel voor. Zo koopt hij in "Bowling for Columbine" een winkelwagen vol munitie in een supermarkt.

Geen feel good movie

Het begin van "Capitalism, a love story" is meteen dramatisch. Moore neemt ons mee naar een aantal mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Een aantal van hen filmt hoe ze door de sherif uit hun huis worden gezet. Vervolgens wordt er een korte uitleg gegeven hoe kapitalisme werkt en hoe Wall Street (de aandelenbeurs) en multinationals het kapitalisme naar hun hand wisten te zetten. Vervolgens veranderde Amerika doordat er vooral gestuurd wordt op korte termijn winsten (ook als het slecht is voor het voortbestaan van het bedrijf op lange termijn), door het massaal lenen van de normale burger en door een oplopende werkeloosheid.

Moore neemt ons mee naar een aantal gezinnen met een modaal inkomen en laat de problemen zien waar ze mee te kampen hebben. Zo is er bijvoorbeeld een pilote van een grote luchtvaartmaatschappij die zo weinig verdient dat ze naast haar werk een tweede baan als serveerster heeft. Het blijkt dat de rijkste 1% van Amerika meer vermogen heeft dan 95% van de overige huishoudens tesamen.

Het financiële systeem

Michael Moore gaat na deze introductie op zoek naar de "boosdoeners" en komt uit op de banken. De FBI had in 2004 (!) al gewaarschuwd dat de problemen met hypotheken epidemische vormen begon aan te nemen in Amerika. Na de aanslagen van 9-11 stopte de FBI met dit onderzoek. In 2008 was het zover dat de financiële problemen niet meer te stoppen waren en zoals in de film beschreven wordt, was het als een dam die doorbrak. De grote financiële partijen hadden zoveel macht in Washington, dat ze het uiteindelijk voor elkaar kregen om met miljarden dollars geholpen te worden. Moore stelt de manier waarop dit ging ter discussie. Het lijkt op een samenzwering hoe de partijen die de problemen in eerste instantie hebben veroorzaakt, uiteindelijk een groot deel van het geld gebruiken om zichzelf te verrijken door middel van bonussen.

Amerikaanse Pieter Storms

Ten slotte probeert Michael Moore zelf het geld van de belasting betaler terug te krijgen door als een Amerikaanse Pieter Storms langs de banken te gaan en het geld terug te eisen. Helaas heeft zijn actie geen succes. In de tussentijd is de publieke opinie in Amerika omgeslagen en beginnen de mensen zelf actie te nemen.

Eindoordeel

Capitalism, a love story, is een aardige documentaire, maar zeker niet de beste van Michael Moore. Soms is het voor Nederlandse begrippen een erg Amerikaanse film, die langdradig is door allerlei Amerikaanse fragmenten die ons in Nederland niet zoveel zeggen. Liefhebbers van Michael Moore kunnen de film nu in een aantal bioscopen zien.

Discussieer mee

Nog vragen of opmerkingen over deze blog? Ga dan naar het SpaarInformatie forum .

Advertenties