Spaarinformatie, de site voor informatie over sparenSparen voor later

3,10% - Sparen voor Later

SpaarBank X

Deze spaarrente is geldig sinds 11-01-2012 en gecontroleerd op 02-02-2012.
Classificatie door is: Top-10 SpaarRente zonder voorwaarden.
SpaarRente waardering: 4 uit 5.

Veel mensen sparen voor later zonder te weten waarvoor ze precies sparen. Kortom men spaart om het sparen. Natuurlijk kan dit geen kwaad. Het is altijd goed om een buffer te hebben voor slechte tijden. Toch is het goed om eens na te denken waar voor gespaard wordt.

Termijn van sparen

Wanneer is het geld nodig? Dat is een belangrijke vraag als er voor later gespaard wordt. Stel, u spaart voor de studie van uw kind. Dan is het moment waarop het geld nodig is redelijk goed te bepalen, namelijk ongeveer wanneer uw zoon of dochter 18 jaar wordt. U kunt in dit geval het geld voor een bepaalde termijn vast zetten waardoor u een gegarandeerde rente ontvangt en waardoor u precies weet hoeveel geld u uiteindelijk krijgt.

Spaart u echter voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan kan het lastiger zijn. Wat als uw huidige auto er plotseling mee ophoudt? U zult op dat moment een nieuwe moeten kopen en dan is het niet praktisch als u uw geld voor die nieuwe auto vast heeft staan. Voor dit spaardoel is het dus beter om uw geld op een vrij opvraagbare spaarrekening te zetten.

Hoogte van het spaardoel

Bij sparen voor later is het belangrijk om te weten wanneer het geld nodig is, maar net zo belangrijk is om te weten hoeveel u dan nodig heeft. Probeer per spaardoel in te schatten hoeveel geld u nodig heeft en bepaal aan de hand hiervan uw spaarstrategie. Het sparen voor een bruiloft zal immers een stuk goedkoper zijn dan sparen voor een nieuw huis.

Spaargeld achter de hand

Tenslotte is het raadzaam om altijd een buffer achter de hand te hebben. De grootte van deze buffer is afhankelijk van zaken zoals uw levensstijl, of u een eigen huis heeft, wat uw inkomen is. Het Nibud heeft op haar website een handig rekentool waarmee u een inschatting kunt maken hoeveel spaargeld u eigenlijk achter de hand moet hebben. Natuurlijk kunt u dit spaargeld het beste op een vrij opvraagbare spaarrekening zetten met een hoge spaarrente. Dus sparen voor later wordt zo sparen voor nu.

Advertenties