Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Spaarrente 2010-2014

ma 15 jun 2015 door: SpaarInformatie

De laatste tijd is er heel wat te doen om de vermogensrendementsheffing. Het is toch immers niet eerlijk dat de overheid uit gaat van een fictief rendement van 4% als de spaarrente op een all-time low staat? Verweer van de overheid is dat over langere termijn de 4% gehaald moet kunnen worden. Er zijn al diverse initiatieven om bezwaar aan te tekenen bij de belastingdienst, zoals bijvoorbeeld met de voorbeeldbrief die Fiscalert op het ledengedeelte van haar website gepubliceerd heeft.

Wie heeft de rentedata?

Om een bezwaar te onderbouwen is het belangrijk om inzicht te hebben in de rente van de afgelopen jaren. Er zijn echter niet veel partijen die dat soort data voorhanden hebben en als ze die al hebben, dan willen deze partijen de data niet delen. Dat verklaart waarom SpaarInformatie de afgelopen tijd hier een aantal verzoeken over gekregen heeft. Wij hebben besloten om de data vrij te geven in deze blog. Al jaren lang houden wij op dagbasis alle spaarrentes bij van Nederland en daarmee is onze dataset bij uitstek geschikt om terug te kijken hoe de rente zich heeft ontwikkeld.

Vier lijnen

Grote vraag is, naar welke rente moeten we kijken? We kijken naar de vrij opneembare rentes vanaf 2010. Allereerst hebben we de lijn met de hoogste rente. Om deze lijn te halen zou een spaarder direct zijn complete spaargeld moeten overboeken op het moment een andere bank op nummer 1 komt te staan. Wij verwachten echter niet dat er spaarders zijn die dit doen. Daarnaast zullen er altijd rentedagen verloren gaan omdat het spaargeld meestal via de lopende rekening “verhuisd” moet worden waardoor er weer rente misgelopen wordt. Toch is deze lijn aardig omdat het wel een idee geeft van het maximaal haalbare.

De tweede lijn is het gemiddelde van alle rentes in de top 10. Dit is het bekende lijstje dat SpaarInformatie op de homepage publiceert. Deze lijn zou gehaald kunnen worden door de zeer fanatieke spaarder die met hulp van bijvoorbeeld Rentewekker alle spaarrentes op weekbasis in de gaten houdt. Voor de meeste spaarders zal dit rendement echter te hoog gegrepen zijn. Daarom hebben we nog een derde lijn in de grafiek staan, die van de top 20. Iedereen die de moeite neemt om elke kwartaal de rentes te controleren, zou deze lijn moeten kunnen halen.

We weten dat niet iedereen naar de rentes kijkt en dat hele volksstammen blijven hangen bij hun grootbank (ABN Amro, ING, Rabobank of SNS Bank). Daarom laat de vierde lijn zien dat deze mensen dief van hun eigen portemonnee zijn.

Grafiek spaarrentes 2010-2014 inclusief hoogste rente en grootbanken

Tabel

Tenslotte geven we hieronder een tabel met de de gemiddelde rentes per jaar. Het is wel duidelijk dat de rente structureel lager is dan de fictieve rente van 4% die onze overheid de afgelopen jaren heeft gehanteerd.

Tabel spaarrentes 2010-2014 inclusief hoogste rente en grootbanken

Advertenties