Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Over SpaarInformatie

Het doel van Spaarinformatie is het leveren van complete, betrouwbare en actuele data over sparen. Wij vinden het belangrijk om helemaal transparant en onafhankelijk te zijn, daarom leggen we op de deze pagina precies onze werkwijze uit.

Wie is SpaarInformatie

SpaarInformatie is in 2007 opgericht door twee enthousiaste spaarders en heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Daarom is SpaarInformatie tegenwoordig als bedrijf actief en zijn wij ingeschreven bij de KvK te Eindhoven onder nummer 17259399.

Wat doet SpaarInformatie

SpaarInformatie geeft een compleet en actueel overzicht van de spaarrente bij in Nederland af te sluiten spaarrekeningen en deposito's. Informatie om als spaarhulp te gebruiken voor een maximaal rendement op spaargeld. SpaarInformatie.nl is onafhankelijk omdat, in tegenstelling tot veel andere spaarrentesites, deze niet verbonden is aan een bank of andere financiele instelling. Hierdoor wordt de Nederlandse spaarder een betrouwbaar, compleet en actueel overzicht gegeven met bijbehorende informatie. Zo wordt het vergelijken van spaarrentes een stuk makkelijker. SpaarInformatie geeft geen financieel advies en bemiddelt niet in het afsluiten van financiƫle producten.

Regels voor opname en volgorde van spaarproducten

Bij de start van deze site hebben we een aantal regels opgesteld. Deze regels hanteren we nog steeds en vormen de basis welke banken en spaarproducten in onze overzichten opgenomen worden en in welke volgorde de rentes worden gepresenteerd.

Wij nemen een bank en/of spaarproduct op als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De bank heeft een vergunning van DNB Exit van het type (2:12 lid 1), (2:13 lid 1), (2:14) of (3:111)
 • De bank richt zich op Nederland, heeft een Nederlandstalige internetsite en een Nederlandstalig contactpunt
 • De actuele rente percentages en productinformatie worden op internet gepubliceerd en bijgehouden
 • De minimale inleg voor het spaarproduct is €100.000 of lager
 • Het spaarproduct moet onder een garantieregeling vallen om het risico op verlies van uw spaargeld zo laag mogelijk te houden (achtergestelde deposito's worden om deze reden dan ook niet opgenomen)

De volgorde van de spaarproducten wordt bepaald door de spaarrente en het renteverloop.

 • De producten worden gesorteerd op spaarrente van hoog naar laag
 • Als twee producten dezelfde spaarrente hebben wordt er gekeken naar het rente verloop
  • in het geval van een verhoging zal het product dat als eerste de rente verhoogde boven een product staan later de rente verhoogde
  • in het geval van een verlaging zal het product dat als laatste de in rente verlaagde boven een product staan dat eerder de rente verlaagde

Herkomst van de data van SpaarInformatie

De gegevens die SpaarInformatie verstrekt zijn afkomstig uit publieke bronnen zoals de internet sites van banken. Deze bronnen worden elke dag meerdere malen automatisch gecontroleerd. In het geval van een rentewijziging wordt deze handmatig gecontroleerd voordat deze op SpaarInformatie wordt gepubliceerd. Omdat nieuwe rentes niet altijd door banken aan het begin van de dag op internet worden gezet, kan het voorkomen dat ook de rentes op SpaarInformatie later op de dag worden bijgewerkt.

Veiligheid van opgenomen producten

Tenzij expliciet aangegeven, vallen alle producten onder het Nederlandse depositogarantiestelsel Exit (de vroegere collectieve garantieregeling). Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert sinds 7 oktober 2008 een bedrag van €100.000 per persoon per instelling (ongeacht het aantal rekeningen). In het geval van een en/of rekening van twee personen geldt dit per persoon.

Een uitzondering hierop zijn de spaarproducten van een bank met een vergunning van het type 'Bijkantoor bank uit EER (2:14)'. Deze vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel maar onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. Als de dekking van het depositogarantiestelsel in het land van herkomst lager is dan de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan kan het bijkantoor aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel . Landen die binnen de Europese Unie (EU) vallen hebben een depositogarantiestelsel dat minimaal een bedrag van €100.000 per persoon per instelling garandeerd. Als een bank een vergunning heeft van het type 'Bijkantoor bank uit EER (2:14)' en dus onder het depositogarantiestelsel in het land van herkomst valt, wordt dit duidelijk aangeven op SpaarInformatie.nl inclusief de informatie met betrekking tot de afwijkende garantieregeling.

Een minder bekend detail van Nederlandse depositogarantiestelsel is, dat voordat de aanspraak op de regeling wordt vastgesteld, er verrekend wordt. Dit houdt in dat de schulden per datum toepassing van de noodregeling of faillietverklaring (zoals hypotheek of consumptieve kredieten) van een depositohouder worden verminderd met de bij de bank uitstaande deposito's (o.a. spaargelden en rekeningcourant te goeden) van deze depositohouder. Wat er daarna aan positief depositosaldo overblijft kan worden geclaimd bij het garantiestelsel tot het maximum van de dekking.

SpaarInformatie is gratis

Omdat wij de site voor bezoekers gratis willen houden, zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van deze site. Wel ontvangen wij soms een vergoeding voor een doorgestuurde bezoeker. Denk hierbij aan het klikken op een advertentie. Sommige adverteerders betalen deze vergoeding pas als doorverwezen bezoeker een bepaalde actie heeft verricht zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een rekening. De privacy van bezoekers is gewaarborgd omdat SpaarInformatie geen persoonsgegevens ontvangt als een product wordt afgesloten.

De onafhankelijkheid van SpaarInformatie wordt gewaarborgd doordat uitsluitend de eerder genoemde regels voor opname en volgorde van spaarproducten gebruikt worden. Het wel of niet ontvangen van een vergoeding heeft geen invloed op deze regels.

Opmerkingen, vragen of suggesties?

Zoals omschreven doen wij er alles aan om SpaarInformatie.nl de meest complete en actuele spaar-site van Nederland te houden. Neem contact met ons op wanneer een spaarrekening ontbreekt, de rente niet actueel is of iets anders onjuist is.