Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Banken houden elkaar nauwlettend in de gaten

wo 2 dec 2009 door: SpaarInformatie

Het afgelopen jaar zijn de spaarrentes bij de Nederlandse banken bijna gehalveerd. Zo lag begin 2009 de gemiddelde spaarrente van de top-10 spaarrekeningen zonder voorwaarden op 5,1%; nu ligt dat gemiddelde op 2,7%. Daarnaast is het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10 uit dezelfde top-10 kleiner geworden. Uit onderzoek van www.SpaarInformatie.nl blijkt dat banken bij het verlagen van de rentes elkaar nauwlettend in de gaten houden.

Renteverlagingen in de top 5 van hoogste spaarrentes van het afgelopen jaar, werden in driekwart van de gevallen binnen een week door één of meer banken gevolgd. In het begin van het jaar besloten banken nog vaak op eigen initiatief om de rente te verlagen zonder directe reactie van andere banken. Het laatste half jaar wordt een rente verlaging van een bank meestal binnen een paar dagen gevolgd door andere banken.

Gevolg voor de spaarder

Het gevolg van dit fenomeen is, dat er voor de bewuste spaarder weinig onderscheid meer is tussen de rekeningen met de hoogste spaarrentes. Bij een renteverlaging heeft het overboeken van spaargeld naar een andere bank vaak weinig zin, omdat de kans op verlaging van de rente van de andere rekening binnen afzienbare tijd aanzienlijk is. Hierdoor kan het renteverlies dat tijdens de overboektijd optreedt vaak niet goed gemaakt worden. Het frequent overboeken van spaargeld naar een andere rekening binnen de top 10 wordt hierdoor nauwelijks nog aantrekkelijk.

Voor spaarders met spaargeld bij de grootbanken loont overstappen vaak nog wel omdat het verschil in spaarrente met de top-10 rekeningen zonder beperkende voorwaarden ongeveer 1% is. Sinds begin van dit jaar is dit verschil wel steeds kleiner geworden.

Discussieer mee

Nog vragen of opmerkingen over deze blog? Ga dan naar het SpaarInformatie forum.

Advertenties