Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


MoneYou wint het Gouden Spaarvarken 2009

zo 3 jan 2010 door: SpaarInformatie

Het Gouden Spaarvarken, de prijs voor de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarden die wordt uitgereikt door www.SpaarInformatie.nl, is dit jaar gewonnen door de spaarrekening van MoneYou. Over heel 2009 heeft deze spaarrekening een effectieve rente opgeleverd van 3,83%. De tweede en derde plaats worden ingenomen door de NIBC Direct Internetspaarrekening en AEGON Bank Eigen Stijl Sparen met een rente van respectievelijk 3,80% en 3,72%. Bij de grootbanken zoals Rabobank, ABN AMRO en ING leverde een spaarrekening zonder voorwaarden in 2009 rond de 2,1% op. Zelfs spaarrekeningen met beperkende voorwaarden leverden bij deze grootbanken beduidend minder rente op dan bij de rekeningen in de bovengenoemde top 3.

2009 een jaar van uitersten

Voor de spaarders is 2009 een jaar van uitersten geweest. Het jaar begon met record rentes boven de 5%, iets dat sinds 2003 niet meer gezien was op de Nederlandse spaarmarkt. Mede door deze hoge rentes zijn ondanks de financiƫle crisis, de gezamenlijke Nederlandse spaartegoeden toegenomen met het recordbedrag van meer dan 40 miljard euro. In de loop van 2009 zijn de spaarrentes in record tempo naar beneden gegaan tot het laagste niveau van dit decennium. Op dit moment zijn de spaarrentes historisch laag dat veel mensen zoekende zijn naar de beste spaarrekening.

Regelmatig vergelijken

In 2009 is er door particulieren weer meer gebruik gemaakt van vergelijkssites zoals SpaarInformatie.nl om regelmatig de hoogste rente te vinden. Zo zijn rekeningen die begin van het jaar in de top 10 stonden met een rente boven de 5%, nu met rentes onder de 2% niet meer in de top terug te vinden. Het is dus belangrijk om regelmatig de spaarrentes te vergelijken en bij grote verschillen te overwegen om over te stappen.

Dat overstappen niet altijd loont blijkt uit het feit dat als in 2009 het spaargeld telkens op de rekening met de hoogste rente was gezet, een rendement haalbaar was van 3,84%. In dit geval zou er 5 keer van spaarrekening gewisseld moeten zijn. Omdat het spaargeld bij elke wisseling via een tegenrekening geboekt moet worden, wordt bij elke overboeking een aantal rentedagen verloren. Zonder dit verlies zou het theoretisch rendement op 4,00% zijn uitgekomen. Voor mensen met een MoneYou spaarrekening loonde het in 2009 dus niet om met het spaargeld te schuiven.

Of 2010 weer net zo'n bewogen spaarjaar wordt als afgelopen jaar zal blijken als Het Gouden Spaarvarken 2010 door SpaarInformatie.nl wordt uitgereikt. Dan zal ook blijken of dezelfde banken van afgelopen jaar weer in de top 3 staan.

Discussieer mee

Nog vragen of opmerkingen over deze blog? Ga dan naar het SpaarInformatie forum of kijk op www.goudenspaarvarken.nl.

Advertenties