Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


DSB: wie verliest

zo 18 okt 2009 door: SpaarInformatie

Het is algemeen bekend dat sinds 12 oktober de noodregeling van kracht is voor de DSB. Direct na het verschijnen van het persbericht van De Nederlandsche Bank, heeft SpaarInformatie deze informatie toegevoegd aan de DSB producten. Op dat moment ging iedereen er van uit dat een faillissement binnen een dag uitgesproken zou worden. Niets bleek minder waar te zijn. Het faillisement werd steeds opnieuw uitgesteld in de zoektocht naar een reddingsplan. Dit geeft een vreemde situatie: sinds 12 oktober wordt er geen rente meer vergoed op het geld dat klanten bij DSB hebben staan. Tegelijkertijd treedt het depositogarantiestelsel nog niet in werking omdat er nog geen faillissement is uitgesproken. Om deze reden staan op SpaarInformatie de rekeningen van DSB nog in de lijst tegen een rente van 0% (omdat dat nu de actuele rente is voor DSB spaarproducten). Deposito's kunnen op dit moment niet meer afgesloten worden, daarom zijn deze uit alle lijsten verwijderd.

Vooral verliezers

Een faillissement van DSB lijkt vooral verliezers te kennen. Niet alleen de klanten en de medewerkers, maar ook de overige Nederlandse banken zullen getroffen worden. De banken zullen samen namelijk het geld dat nodig is voor het depositogarantiestelsel bij elkaar moeten brengen. RTL-Z heeft een inschatting gedaan wat dit de banken gaat kosten. Afhankelijk van het marktaandeel van iedere bank wordt de bijdrage berekend. De top 5 ziet er als volgt uit:

BankMarktaandeelBedrag
Rabobank40 %1,32 miljard euro
ING 20 % 660 miljoen euro
ABN 15 % 495 miljoen euro
SNS 8 % 264 miljoen euro
Fortis Bank 5 % 165 miljoen euro

Plan B

Het is duidelijk dat een faillissement voor veel partijen een ongewenste situatie is. Dirk Scheringa is op dit moment druk in overleg met een Amerikaanse partij (Lone Star?). In de tussentijd worden ook de spaarders gemobiliseerd. Het idee komt uit de koker van Adriaan Dorrepaal, een financieel deskundige. Het komt er op neer dat iedereen die buiten het depositogarantiestelsel valt, en vermoedelijk zijn spaargeld kwijt zal zijn bij een faillissement, het spaartegoed inwisselt tegen aandelen DSB. Dit plan is gisteren uitgebreid besproken op Nova. Een korte uitleg staat op de site van stichting-steunfonds-probleemhypotheken.

Claims

Terwijl er gezocht wordt naar een reddingsplan zijn er vele partijen die de meest uiteenlopende claims aan het voorbereiden zijn. Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman en Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendrickx zijn oude bekenden. Lakeman kan wellicht een claim te gemoed zien door Lakemanleed omdat Lakeman door zijn oproep tot een "run on de bank" de problemen juist verergerd zou hebben. Advocatenkantoor Van Dijk & Co wil onder de naam Consumentenclaim iedereen aanpakken die iets te maken heeft gehad met hele DSB affaire. Volgens de media is Advocatenkantoor Bartels van plan alle VVD'ers die bij DSB werken of gewerkt hebben aansprakelijk te stellen. Ten slotte is er de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht, die op wil komen voor iedereen die buiten het Depostiogarantiestelsel valt.

Actualiteit

Tegen de tijd dat u deze blog leest, kan de informatie al weer achterhaald zijn door nieuwe ontwikkelingen. Ook op ons Forum worden de ontwikkelingen rondom de DSB volop besproken. Hoe het ook gaat lopen, faillissement of redding, de DSB zal nog een hele tijd middelpunt van het nieuws zijn.

Advertenties