Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het Gouden Spaarvarken 2009: De uitreiking

di 2 feb 2010 door: SpaarInformatie

Vrijdag 22 januari 2010 was het zover: de uitreiking van het Gouden Spaarvarken 2009 aan MoneYou. Vanuit Eindhoven vertrekken we richting Amsterdam. Onderweg hebben we het over het afgelopen hectische spaarjaar, de verwachtingen voor 2010 en natuurlijk over de uitreiking. Als we arriveren bij het kantoor van MoneYou op het Science Park in Amsterdam valt ons één ding direct op. Dit is niet de plek die we verwacht hadden voor een bank, zo tussen de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam en verschillende ICT bedrijven. Wat ook opvalt is dat er geen logo van MoneYou te vinden is, alleen op het naamplaatje bij de ingang staat MoneYou.

We melden ons aan en gaan, natuurlijk met Gouden Spaarvarken, naar binnen. Daar worden we begroet door Koos van der Veen, commercieel directeur van MoneYou. Hij legt uit dat deze plek beter bij MoneYou past dan bijvoorbeeld de dure Zuidas in Amsterdam waar veel van de grote banken een kantoor hebben. Nee, MoneYou is niet de standaard bank die je zou verwachten, ook al is MoneYou een dochter van ABN AMRO. De kern van MoneYou ligt naast het bankieren bij internet. Internet is hét medium waar klanten van MoneYou hun zaken zoveel mogelijk zelf, zonder gedoe, kunnen regelen. Vandaar geen groot kantoorpand op een dure top-locatie, een plek op het Science Park is dan veel logischer.

De uitreiking

Verrast dat we een echt Gouden Spaarvarken tevoorschijn halen neemt Van der Veen de prijs, het Gouden Spaarvarken en een certificaat, in ontvangst. Hij vindt het leuk dat MoneYou de prijs heeft gewonnen maar maakt wel de kanttekening dat een goede rente slechts een deel van de MoneYou formule is. Sterker nog, de rente is niet een doel op zich, maar eerder het gevolg van deze formule. In de tussentijd is het varken door één van de medewerkers opgehaald om aan de rest van het personeel te laten zien. Van der Veen gaat verder met de uitleg wat de MoneYou formule is.

De MoneYou formule

Alles begint bij de klant die online zijn bankzaken wil regelen. Niet alleen voor sparen maar ook voor hypotheken, leningen en verzekeringen. Het moet eenvoudig en zonder gedoe te regelen zijn. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de (computer)systemen. De klant kan zonder dat er een papieren formulier nodig is, eenvoudig via Internet een spaarrekening openen.

Verlaging van de kosten is een andere deel van de formule. Uiteraard zonder dat dit ten kosten gaat van het product of van de geboden service. Van der Veen zegt: "Bij alles wat we doen zijn de kosten laag". Daarom is er geen duur kantoorgebouw en worden kosten bespaard door zoveel mogelijk te automatiseren.

Ten aanzien van product ontwikkeling luistert MoneYou goed naar de wensen van de klanten. Het product moet eenvoudig zijn en een aanvulling op bestaande diensten. Geen veelheid aan varianten daarom bij MoneYou. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe kwartaal spaarrekening (waarover meer in een toekomstige blog).

Het gevolg van deze formule is dus een goede rente die niet persé de hoogste hoeft te zijn. MoneYou is dan ook geen rentestunter. Dat blijkt ook uit vorig jaar, waarin MoneYou maar twee maanden op de eerste plaats heeft gestaan in de SpaarInformatie ranglijst. Toch bleek aan het einde van het jaar dat MoneYou gemiddeld de hoogste rente heeft geboden. Dit omdat de rente van andere banken minder bestendig was. Zo is er zelfs een bank die in 2009 op de eerste plek stond met de hoogste rente, en die nu helemaal uit de top tien verdwenen is.

Recentelijk heeft MoneYou net zoals alle banken de rentes verlaagd. Desondanks staat MoneYou nog steeds in de top 10. We zijn erg benieuwd welke bank het Gouden Spaarvarken 2010 gaat winnen. Of MoneYou dan weer in de prijzen valt zal de toekomst uit moeten wijzen. Het zal in ieder geval weer een spannend spaarjaar worden.

Het SpaarInformatie team,
Koen en Jan

Het Gouden Spaarvarken op één van de buro's bij MoneYou:
Gouden Spaarvarken

Discussieer mee

Nog vragen of opmerkingen over deze blog? Ga dan naar het SpaarInformatie forum of kijk op www.goudenspaarvarken.nl.

Advertenties