Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Klantenstop bij LeasePlan Bank

do 19 aug 2010 door: SpaarInformatie

Vandaag heeft LeasePlan Bank een klantenstop aangekondigd vanwege de zeer succesvolle start. Hierdoor zijn de doelstellingen voor dit jaar gehaald en is er besloten om de komende maanden geen nieuwe spaarders toe te laten. LeasePlan Bank noemt dit trouwens geen klantenstop maar een klantenpauze.

1 miljard Euro aan spaargeld

In het persbericht geeft LeasePlan Bank aan dat ze in een half jaar 50.000 klanten heeft aangetrokken die samen ruim 1 miljard Euro aan spaartegoeden bij de bank hebben staan. Dit is een gemiddelde van 20.000 euro per persoon!

Bestaande klanten

Bestaande klanten zullen niets merken van de klanten "pauze". Het blijft gewoon mogelijk om geld bij te storten of op te nemen. Aanvragen van nieuwe klanten die op dit moment in behandeling zijn zullen nog gewoon in behandeling genomen worden. Volgens LeasePlan Bank worden er nog 1.000 nieuwe klanten voor de klantenpauze aangenomen. De verwachting is dat dit aantal binnen een week bereikt is.

Stijgende Euribor rente

LeasePlan Bank adverteert met het concept "eerlijk en transparant sparen". Dit houd in dat de rente mee stijgt met de Eurobor. De rente over 2010 is de 1-maands Euribor plus een opslag van 2,10%. De laatste maanden is de 1 maands Euribor weer aan het stijgen. Daardoor is de rente op een LeasePlan internet rekening gestegen van 2,56% bij de introductie in februari tot 2,77% in augustus. Door deze heeft LeasePlan Bank een duidelijke afstand genomen ten opzichte van de nummers 2 en 3 in de rentelijst.

Nominale en Effectieve rente

SpaarInformatie krijgt regelmatig vragen over de rentetarieven van LeasePlan Bank. Op dit moment (19 augustus 2010) staat op de website van LeasePlan Bank bij Internet Sparen een rente van 2,74%. Dit is de zogenaamde nominale rente op jaarbasis. Elke maand wordt er rente bijgeschreven op de rekening. Als de rente elke maand van de rekening af gehaald zou worden, bedraagt de rente in totaal 2,74%. De meeste klanten zullen echter de rente op de rekening laten staan waardoor de maand erop over deze rente ook weer rente wordt ontvangen, het zogenaamde rente-op-rente effect. Als op deze manier de rente wordt berekend is die 2,77%. Dit heet de effectieve rente op jaarbasis. Vrijwel alle banken geven de effectieve jaarrente. Daarom rekent SpaarInformatie de nominale rente om naar de effectieve rente zodat deze eerlijk vergeleken kan worden met de rentes van andere banken.

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieven nu LeasePlan Bank geen nieuwe klanten meer aanneemt. De eerste is Bank of Scotland die 2,4% rente biedt. Deze bank valt niet onder het Nederlandse Depostio Garantie Stelsel maar onder het Britse Stelsel. Tijdelijk is er een actie waarbij nieuwe klanten 30 euro cadeau krijgen als er €1.000 ingelegd wordt.

Een ander alternatief is MoneYou. Een 100% dochter van ABN AMRO die op dit moment 2.3% rente biedt. MoneYou heeft vorig jaar het Gouden Spaarvarken in de wacht gesleept.

Advertenties