Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Een rente van 8% onmogelijk?

di 24 aug 2010 door: SpaarInformatie

De rente staat op dit moment historisch laag, maar hoe groot is de kans dat binnen een paar jaar de rente op 8% staat? Onderzoekers van het Britse buro Policy Exchange denken dat dit best mogelijk kan zijn.

Dubbele Dip

In het rapport, dat geschreven is door econoom Andrew Lilico, worden vijf punten genoemd waar we op dit moment met de economie staan. Een van die zaken is de mogelijkheid van een dubbele dip. Op dit moment groeit de economie, maar het verleden leert dat de kans erg groot is dat na de eerste groei de economie toch weer inzakt en we in een tweede recessie belanden.

Hoge inflate

Als na de recessie de markt weer aantrekt zal er een enorme vraag naar geld zijn. Als overheden dan starten met het bijdrukken van geld wordt de inflatie aangewakkerd. Om die inflatie binnen de perken te houden zouden de centrale banken de rentes flink moeten verhogen. Lilico denkt dat als het scenario zich zo zal ontwikkelen, in 2012 rentes van 8% realistisch zullen zijn.

Onzekerheden

Het rapport vermeldt tenslotte nog dat er verschillende onzekerheden zijn waaronder de vraag of er wel echt een dubbele dip komt, en als die er komt of er dan ook echt sprake zal zijn van een grote inflatie. Feit is dat rentes plotseling flink kunnen stijgen. Nog niet eens zo lang geleden, namelijk in 1998, was de rente in Groot Brittaniƫ maar liefst 7,5%.

Het hele rapport is te lezen op de site van Policy Exchange.

Advertenties