Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Recensie Goed met Geld

wo 15 jun 2011 door: SpaarInformatie

Goed met geld Jong geleerd is oud gedaan geldt voor veel dingen waaronder het omgaan met geld. Als kinderen al vanaf een jonge leeftijd de waarde van geld leren kennen, zullen ze daar later in hun leven veel plezier van hebben. Met deze gedachte is het boek Goed met Geld geschreven met als ondertitel: hoe financiële opvoeding loont.

In het boek wordt per levensfase aan de hand van veel voorbeelden en tips uitgelegd hoe je als ouder je kind kunt begeleiden in het omgaan met geld. De fases zijn opgedeeld van nul tot 12 jaar, van 12 tot 18 jaar en er is nog een stukje dat gaat over de tijd als de kinderen eenmaal 18 geweest zijn en gaan studeren.

Voor elke leeftijdsfase wordt ingegaan welke financiële verantwoordelijkheid de kinderen kunnen dragen. Aan het einde van elk hoofdstuk is een checklist met al deze punten overzichtelijk op een rij.

Natuurlijk komen onderwerpen zoals zakgeld, bijbaantjes en kleedgeld ruim aan bod. Ook worden veel praktijkvoorbeelden gegeven, variërend van Annabel (15 jaar) die al haar geld uitgeeft aan dure dingen zoals haar iPhone tot Ruben (10 jaar) die alles oppot. Het goede van het boek is dat er geen waardeoordeel wordt gegeven. Er wordt dus niet gezegd dat spaarzame types goed zijn en verkwistende types slecht. Voor elk type kind worden er suggesties gegeven om (als dat nodig is) de balans te verbeteren. Kinderen die oppotten, zouden gestimuleerd kunnen worden met kleedgeld om te leren hoe je geld uitgeeft, terwijl ouders “levensgenieters” die alles uitgegeven kunnen helpen door ze te leren hoe ze een eenvoudige begroting kunnen maken zodat ze niet in de schulden komen.

Het hoofdstuk “Laat je inspireren” is heel aardig omdat in dat hoofdstuk een aantal uiteenlopen meningen en opvattingen wordt gegeven over financieel opvoeden. Je hoeft het niet met elke opvatting eens te zijn, maar er zullen waarschijnlijk een aantal punten bij zitten die je aan het denken zet.

Dit prettig leesbare boek is zeker geen handleiding of naslagwerk over opvoeding. Het is vooral een verzameling ideeën over hoe je je zoon of dochter stapsgewijs wegwijs kunt maken in de financiële wereld. Voor onderwerpen waar het boek niet diep op in gaat wordt vaak verwezen naar relevante internetpagina’s voor meer informatie. Kortom, een aanrader voor alle ouders voor kinderen vanaf een jaar of 5.

Titel: Goed met Geld, hoe financiële opvoeding loont
Auteurs: Marieke Henselmans, Erica Verdegaal en Marion Weijers
ISBN: 978-90-8904-045-9
Uitgever: NIBUD (Het boek is te bestellen in de webwinkel van het NIBUD)
Aantal pagina’s: 153
Prijs: € 15,95 (plus € 1,95 verzendkosten)

Goed met Geld gratis ontvangen?

SpaarInformatie zal binnenkort een exemplaar van Goed met Geld verloten onder de bezoekers van SpaarInformatie. Houd daarom dit blog goed in de gaten!

Discussieer mee

Discussieer mee op ons SpaarInformatie forum

Advertenties