Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Boekrecensie: Sparen voor Later en Nu

wo 17 aug 2011 door: SpaarInformatie

Goed met geld Dit boek is geschreven door Hanneke van Veen en Rob van Eeden. De auteurs zijn geen onbekenden in spaarland. Ze zijn de oprichters van de Vrekkenkrant en beheren verschillende spaarwebsites waaronder de sparen startpagina. Naast de twee auteurs hebben ook Erica Verdegaal en Geert Dekker meegeschreven aan het boek.

Na een introductie hoe Hanneke en Rob ieder tegen sparen, uitgeven, lenen en besparen aankijken, wordt er in de volgende hoofdstukken dieper ingegaan op sparen (wat is het nut van sparen) en op besparen (sparen begint meestal met besparen). In ieder hoofdstuk wordt een bepaald aspect verder uitgediept zoals de keuze tussen sparen of beleggen, hoe te sparen in de verschillende levensfases en het verschil tussen samen of juist alleen sparen.

Het laatste deel van het boek gaat vooral over het kiezen van een goede spaarrekening. In dit deel worden vragen zoals: “welke banken zijn veilig” en “welke spaarvorm is geschikt” beantwoord. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je van bank en/of spaarrekeningen kunt veranderen en waar je op moet letten. Met name de spaarrekeningen waar een erg lage rente op wordt geven (denk aan Postbank/ING) zijn een doorn in het oog van de auteurs. Om de sparende Nederlander hiervoor te behoeden wordt dan ook veel aandacht gegeven aan dit soort rekeningen.

Het allerlaatste hoofdstuk is geschreven door Geert Dekker. Hierin wordt het bankwezen onder de loep genomen. Er wordt een heldere uitleg gegeven welke rol de centrale bank speelt en hoe de geldstromen tussen banken geregeld is. Ook geldschepping en geldvernietiging door komt aan bod.

Voor de regelmatige bezoeker van SpaarInformatie zal dit boek niet veel nieuwe inzichten geven (met uitzondering van het hoofdstuk van Geert Dekker), maar voor iedereen die nog twijfelt om zijn of haar spaargeld van een grootbank te verhuizen naar een andere bank, kan dit boek nuttig zijn om de laatste twijfel weg te halen.

Titel: Sparen voor Later en Nu
Auteurs: Hanneke van Veen en Rob van Eeden
ISBN: 978-90-491-0393-4
Uitgever: Spectrum
Aantal pagina’s: 190
Prijs: € 14,49, online via BOL te bestellen.

Advertenties