Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Boekrecensie: Crisis Checklist

do 29 sep 2011 door: SpaarInformatie

crisischecklis De kredietcrisis, bankencrisis, schuldencrisis, eurocrisis, we rollen van de ene naar de andere crisis. Daardoor is ons oog gevallen op het boekje: Crisis Checklist van Marieke Henselmans. Zou dit boekje, dat geschreven is in 2009 tijdens de kredietcrisis, nog steeds actueel zijn? Met die vraag zijn we gaan lezen.

Al meteen in het voorwoord valt de positieve insteek van het boek op. In plaats van te klagen, wordt de volgende vraag gesteld: “Kunnen we zelf iets doen?”. Immers het beste is om het lot in eigen hand te nemen wat concreet het leren omgaan met geld betekent.

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint zoals te verwachten met een checklist. Deze checklists geven je inzicht hoe jouw houding is voor het onderwerp dat in dat hoofdstuk besproken wordt. Soms kan dit wel eens confronterend zijn, maar het maakt je wel bewust van je eigen gedrag.

Onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere, overzicht en administratie van je financiële zaken, begroten en prioriteiten stellen, schulden, koopgedrag, vermogensvalkuilen en vermogensopbouw. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met tips waar je meer informatie kunt vinden.

De eerste 9 hoofdstukken gaan voornamelijk over het besparen van geld. Er worden hele praktische tips gegeven zoals welke papieren je allemaal moet bewaren voor je administratie en welke je aan het eind van het jaar weg mag gooien, hoe je kunt besparen op je verzekeringen en hoe je je kunt verweren tegen al het reclame geweld dat tot kopen aanzet.

Ons oog viel natuurlijk in het bijzonder op het laatste hoofdstuk “Vermogensopbouw, sparen, beleggen”. Het is niet voor niets het laatste hoofdstuk. Na de eerdere hoofdstukken over geld besparen is het tijd om dieper in te gaan wat je met het geld kunt doen dat je overhoudt. Je kunt dat bijvoorbeeld gebruiken om te sparen of te beleggen. Bij beleggen komen de risico’s aan bod en worden een aantal voorbeelden gegeven van aanbiedingen die te mooi zijn om waar te wezen. Voor sparen wordt er ingegaan op de garantieregeling en op de keuzes die je kunt maken. Helaas misten we een link naar spaarinformatie.nl, maar wie weet dat die er in een herdruk wel in komt.

Crisis Checklist is een vlot geschreven boekje waarbij vanuit verschillende invalshoeken tips worden gegeven hoe je beter met je geld om kan gaan zodat de crisis minder vat op je heeft. Daarmee zijn we terug bij onze eerste vraag of het boekje nog actueel is. Het antwoord is: ja, op een paar kleine punten na zijn de tips nog steeds perfect bruikbaar.

Titel: Crisis Checklist
Auteur: Marieke Henselmans
ISBN: 978-90-488-0185-5
Uitgever: Carrera
Aantal pagina’s: 144
Normale prijs: € 9,90 maar nu tijdelijk voor € 5,00 bij bespaarboeken.nl. Speciaal voor bezoekers van SpaarInformatie is er zelfs nog meer korting! Vul spaarinformatie.nl in als kortingscode, en je betaalt geen verzendkosten!

Advertenties