Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Sparen via de zorgverzekering

ma 14 nov 2011 door: SpaarInformatie

Het is weer bijna het einde van het jaar, en dat betekent dat we weer kunnen overstappen van zorgverzekeraar. Zonder er op service en kwaliteit op achteruit te gaan, kun je door over te stappen vaak veel geld besparen. Maar zelfs als je niet overstapt, kun je geld besparen en wel door de jaarpremie in één keer te betalen.

In een keer betalen in plaats van sparen

Stel dat je het totale bedrag al op een spaarrekening hebt staan en je daarvan elke maand je premie betaalt, dan heb je op het einde van het jaar een rendement van rond de 1,5% (uitgaande van een spaarrekening van 3%). Het echte rendement is lager dan het rente percentage omdat je elke maand wat geld van de rekening haalt waardoor het rentegevende bedrag steeds lager wordt. Veel verzekeraars (waaronder FBTO, Zilveren Kruis, OHRA en Agis) geven 3% premie korting als je de jaarpremie vooruitbetaalt. Dat is dus een stuk meer dan die 1,5%.

Eind december de premie van 2012 betalen

Een andere manier om geld te besparen is door de premie eind december te betalen. Dit is gunstig in het geval je in box 3 boven de heffingsvrije drempel uitkomt. Door nog in 2011 te betalen bespaar je nog eens 1,2% vermogensrendement heffing. Hiervoor zul je wel bij de verzekeraar een verzoek moeten doen om de nota eerder te mogen betalen. Waarschijnlijk zullen niet alle verzekeraars daaraan meewerken, maar uit ervaring weten wij dat het bij FBTO wel kan. Zo kan de basispremie (die tot de laagste behoort) van €1161 terug worden gebracht tot €1126 door per jaar te betalen en in het geval van de box 3 tip zelfs tot € 1112 (dit is omgerekend 92,67 euro per maand). Bij een huishouden van 2 personen scheelt dit toch weer bijna € 100.

Kortom, het kan lonen om in dit geval niet te sparen bij de bank, maar te “sparen” bij je zorgverzekeraar door te kiezen voor premie betaling per jaar in plaats van per maand en om te proberen de premie al voor 2012 te betalen.

Overstappen kan nog meer lonen.

Naast bovenstaande tip, kan er wellicht nog veel meer bespaard worden door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het kan lastig zijn om een goede verzekeraar te vinden. Daarom adviseren we je om een gespecialiseerde vergelijkingssite zoals www.verzekeringssite.nl te bezoeken.

Discussieer mee

Discussieer mee op ons SpaarInformatie forum

Advertenties