Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


ABN AMRO AEX Spaarrekening

wo 4 nov 2009 door: SpaarInformatie

We krijgen regelmatig vragen waarom de AEX Spaarrekening van ABN AMRO niet in de lijsten van SpaarInformatie te vinden is. De reden hiervan is dat deze rekening een hybride product is: gedeeltelijk sparen, gedeeltelijk beleggen. Op dit moment richt SpaarInformatie zich alleen op volledige spaarproducten en dus niet op andere soort garantie producten die aan beleggingen gekoppeld zijn. Vandaar dat deze "spaarrekening" niet opgenomen is in de overzichten van SpaarInformatie.nl. In dit blog zullen we wat dieper op deze rekening ingaan.

Beleggen of sparen?

De afgelopen weken maakt ABN Amro flink reclame voor de AEX Spaarrekening. Ze maken hierbij slim gebruik van de gevoelens die op dit moment onder spaarders leven. Aan de ene kant willen spaarders hun geld op een veilige plek neerzetten, aan de andere kant willen ze wat meer rendement maken dan de paar procent die de gemiddelde spaarrekening nu geeft. ABN AMRO presenteert de AEX Spaarekening als de oplossing: "AEX" staat voor kans op winst, terwijl "Spaarrekening" staat voor veiligheid en garantie.

AEX, kans op winst

Laten we eens beginnen bij de winst. Een mandje AEX aandelen biedt twee kansen op winst, namelijk de koersstijging en de dividenduitkeringen. Het dividend van de AEX kan zo rond de 4% liggen dus toch iets om rekening mee te houden. Echter, ABN Amro kijk niet naar het dividend, alleen naar de koersstijging van de AEX. De rente over het ingelegde bedrag wordt berekend aan de hand van de koersstijging van zes maanden met een maximum van 7%.

Een voorbeeld
Stel, u legt 1000 euro in en u laat het geld twee looptijden van ieder 6 maanden staan. De eerste zes maanden stijgt de AEX 10%, de volgende 6 maanden stijgt de AEX 2%. Let op: de rente is op jaarbasis, dus de eerste 6 maanden ontvangt u over 6 maanden de maximale rente van 7%. Dit is 35 euro (omdat het slechts de rente over een half jaar is).
De tweede 6 maanden ontvangt u een rente van 2%, dit komt overeen met 10 euro. Totaal heeft u in een jaar dus 45 euro ontvangen wat overeenkomt met 4.5% rente.

Dit voorbeeld laat zien dat u in een jaar dus alleen 7% rendement maakt als de AEX zowel de eerste 6 maanden als de tweede 6 maanden minimaal 7% stijgt. De AEX is grillig, en het is moeilijk (misschien wel onmogelijk) om te voorspellen wat de stand zal zijn over 6 maanden. Dit is het risico dat genomen wordt bij AEX Sparen.

De veiligheid van een spaarrekening

ABN AMRO noemt dit product natuurlijk niet zomaar "spaarrekening". De garantie die u krijgt is dat u de inleg altijd terug krijgt. Als in een periode van 6 maanden de AEX daalt, heeft u dus 0% rendement gemaakt. Op een normale spaarrekening zou u wel rente hebben ontvangen.Navraag bij ABN AMRO leert ons dat deze spaarrekening onder het Depostogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank valt. Uw geld is dus tot 100.000 euro gegarandeerd. Dit is natuurlijk een groot pluspunt.

Discussieer mee

Nog vragen of opmerkingen over deze blog? Ga dan naar het SpaarInformatie forum.

Advertenties