Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Nieuwe Rente LeasePlan Bank

do 1 dec 2011 door: SpaarInformatie

Het zal de meeste spaarders niet ontgaan zijn dat LeasePlan Bank sinds vandaag weer op de eerste plek staat in onze rentelijst van vrij opneembare rekeningen. Omdat wij veel vragen krijgen over dit nieuwe rentetarief willen we in dit blog wat meer informatie over deze renteverhoging geven.

Bonus rente

LeasePlan Bank berekent de rente elke maand aan de hand van de Euribor rente verhoogt met een opslag. Deze opslag wordt elk kwartaal vastgesteld. Deze maand is de totale nominale rente 2,76% (1,21% Euribor + 1,55% opslag). Daarnaast krijgen alle spaarders bij LeasePlan Bank als bonus deze maand nog eens 0,5% extra nominale rente over hun hele spaartegoed. Totaal wordt de nominale rente dus 3,26%. Dit geldt ook voor nieuwe klanten van LeasePlan Bank. Natuurlijk zullen klanten die nu een rekening openen moeten wachten totdat deze rekening geactiveerd is. Dat kan soms wel twee weken duren omdat LeasePlan Bank verplicht is om de identiteit van de rekeninghouders te controleren. Met name bij en/of rekeningen kan dit de nodige tijd kosten. Deze nieuwe rekeninghouders kunnen dus pas ergens half december hun geld storten waardoor ze ook maar voor de helft van de maand profiteren van de bonus. Wat de rente wordt in januari is nog niet bekend en zal onder andere afhangen van de renteopslag die dan opnieuw bepaald wordt.

Nominale en Effectieve rente

LeasePlan Bank publiceert het nominale rente tarief omdat ze maandelijks de rente op de spaarrekeningen bijschrijft. De meeste banken publiceren hun rentes effectief op jaarbasis. SpaarInformatie rekent de nominale rente om naar een jaarlijkse effectieve rente omdat we anders appels met peren vergelijken. Hieronder staat een voorbeeld om het verschil tussen nominale en effectieve rente duidelijk te maken.

Stel op een spaarrekening met 1000 euro krijg je een heel jaar lang 2% nominale rente en de rente wordt elke maand uitgekeerd. Als je elke maand de rente van de rekening af haalt, heb je aan het einde van het jaar 20 euro rente gekregen (2% nominaal). Als je de rente elke maand laat staan, dan zul je de maand erop over deze rente ook weer rente ontvangen (rente op rente). Aan het einde van het jaar zal er dan 1020,18 euro op de rekening staan. De effectieve rente is dus 2,018% (wij ronden dit in de rentelijsten af naar 2,02%).

Een nominale rente van 3,26% (inclusief bonusrente) die LeasePlan Bank nu geeft, is omgerekend 3,31% effectief op jaarbasis en dit is de rente die SpaarInformatie op de website publiceert.

We hopen dat het met deze blog duidelijk is hoe SpaarInformatie werkt en dat LeasePlan Bank nu inderdaad 3,31% effectieve rente op jaarbasis geeft aan alle klanten die in december spaargeld op hun LeasePlan Bank Spaarrekening hebben staan.

Discussieer mee

Discussieer mee op ons SpaarInformatie forum

Advertenties