Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Sparen op je betaalrekening

do 9 aug 2012 door: SpaarInformatie

Vrijwel iedereen heeft een betaalrekening. Sta je rood op die rekening, dan brengt de bank je een flinke rente in rekening, maar als je positief staat krijg je meestal geen rente. Dat is toch vreemd. Er zijn wel een paar uitzonderingen, namelijk SNS Bank, ASN Bank en Friesland Bank.

SNS Betalen

Bij SNS Bank ontvang je 1,25% rente (peildatum 9 aug 2012) over je tegoed. Deze rente krijg je tot een saldo van € 5000. De rekening kost € 2,50 per maand waarbij inbegrepen 2 SNS Wereldpassen. Sluit je deze maand nog een SNS betaalrekening af en vraag je de overstapservice aan? Dan is het eerste jaar zelfs helemaal gratis (lees wel even de actie voorwaarden op de SNS site). Let op: voorgaande actie is inmiddels beëindigd

ASN Bankrekening

ASN biedt ook een betaalrekening aan waar je rente over krijgt. De rente van 1% is op het moment van het schrijven van het blog wat lager dan bij SNS, maar deze geldt wel over het hele tegoed op de rekening. De kosten voor deze betaalrekening bedragen 1 euro per pashouder, dus bij een en/of rekening met twee pashouders is dat 2 euro per maand.

Friesland Bank Spaar en Betaal Mix Rekening

De enige andere betaalrekening met rente die wij kennen is die van de Friesland Bank. Deze rekening is echter niet meer af te sluiten.

Alternatieven

Dan zijn er nog een aantal in het oog springende alternatieven zoals Rabobank SaldoSparen en ABN AMRO Pin Sparen.

Met Rabobank Saldo Sparen kun je automatisch je betaalrekening afromen. Eenmaal per maand wordt het saldo op de betaalrekening gecontroleerd. Staat er meer op dan een van te voren afgesproken bedrag, dan wordt het saldo boven dat bedrag automatisch overgeboekt naar de Rabobank (internet)spaarrekening. Het is ook mogelijk om een maximum spaarbedrag per maand aan te geven. Wel jammer dat je alleen naar een Rabobank spaarrekening kunt overboeken, gezien de lage spaarrente op die rekening.

ABN AMRO heeft met Pinsparen een creatief idee neergezet. Bij elke pin betaling, wordt er tevens een percentage van het gepinde bedrag overgeboekt van je betaal rekening naar je lopende rekening. Hoe meer je uitgeeft, hoe meer je spaart dus. Geef je 100 euro uit, en heb je gekozen voor 5% pinsparen, dan wordt er 105 euro van je rekening afgeschreven. De 5 euro extra wordt op je spaarrekening gezet. Om te voorkomen dat je rood komt te staan kun je een minimum saldo aangeven. Staat er minder geld op je rekening, dan wordt er niet gepinspaard. Ook is het mogelijk om aan te geven hoeveel je maximaal per dag wilt sparen. Net zoals bij Saldo Sparen, is er geen mogelijkheid om met pinsparen geld naar een spaarrekening bij een andere bank over te maken. Je zit dus vast aan de lage ABN AMRO rentes.

Onze mening

SNS Bank en ASN Bank weten zich ten opzichte van andere banken te onderscheiden door rente te vergoeden op hun betaalrekeningen. Deze rente is wel een stuk lager dan op een echte spaarrekening dus een goede spaarrekening blijft een must voor spaarders.

Wij zijn niet zo’n voorstander van de Rabobank en ABN AMRO alternatieven. Naar onze mening moet sparen iets zijn dat je bewust doet. Door SaldoSparen en Pinsparen zullen veel mensen het idee krijgen dat ze minder of zelfs niet meer hoeven te letten op het sparen omdat het toch automatisch gaat. Verder lopen de gebruikers van SaldoSparen en Pinsparen geld mis doordat ze vast zitten aan de lage rentes bij de Rabobank en ABN AMRO Bank.

Advertenties