Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Nationale-Nederlanden neemt deel Westland Utrecht over

ma 19 nov 2012 door: SpaarInformatie

Vandaag is bekend geworden dat Nationale-Nederlanden de spaarproducten, beleggingen en persoonlijke leningen van WestlandUtrecht Bank gaat overnemen. Het deel dat overblijft bij WestlandUtrecht (o.a. hypotheken en verzekeringen) zal als zelfstandig onderdeel binnen ING doorgaan.

Europese Unie

Toen ING in 2008 staatssteun kreeg, stelde de Europese Commissie een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden was het afstoten van WestlandUtrecht Bank. Gezien het slechte economische klimaat, was het blijkbaar niet mogelijk om WestlandUtrecht snel te verkopen. De oplossing die nu gevonden is past in een aangepast herstructureringsprogramma. Het gecombineerde Nationale-Nederlanden WestlandUtrecht zal óf naar de beurs gaan óf verkocht worden. In ieder geval heeft ING met deze transactie weer tijd gekocht om de opsplitsing uit te voeren

Bank vergunning

Omdat Nationale-Nederlanden bankspaar producten aanbiedt, heeft het een eigen bankvergunning met de daarbij behorende garanties volgens het Deposito Garantie Stelsel. Voor spaarders verandert er wat veiligheid betreft dus niets aan de overgang van WestLandUtrecht Bank naar Nationale-Nederlanden.

Concurrentiebeperking

Voorlopig blijven de beperkingen die de Europese Commissie heeft bepaald met betrekking tot prijsleiderschap voor ING van kracht. Concreet houdt dit in dat ING voor bepaalde producten tot november 2015 geen prijsleider mag zijn. Deze periode kan korter zijn als ING voor die tijd een groot deel van haar activiteiten rondom verzekeringen en vermogensbeheer heeft afgestoten. Op de spaarmarkt zullen we er niet zo veel van merken. Om WestlandUtrecht als bank neer te zetten, kreeg deze in 2011 al toestemming om te mogen concurreren met een hogere spaarrente. Daarnaast zijn er op de spaarmarkt veel andere partijen actief waardoor er nog steeds sprake is van marktwerking. Bij de hypotheken bleek het echter anders te zijn. Vereniging Eigen Huis heeft uitgerekend dat door de beperkingen die Brussel heeft opgelegd aan de banken die staatssteun hebben ontvangen, de hypotheekrente zo’n 1% te hoog is wat neerkomt op ruim 30% hogere hypotheekkosten.

Ik spaar bij Westland Utrecht, en nu?

De WestlandUtrecht Bank SpaarOnline Rekening en andere spaarproducten zullen op een nader te bepalen moment over gaan naar Nationale Nederlanden Bank. Hiervoor hoef je zelf geen speciale acties te ondernemen, WestlandUtrecht bank zal je informeren wanneer de overgang precies plaats gaat vinden. Zoals aangeven zit het met de veiligheid van uw spaargeld ook goed: je spaartegoeden vallen ook bij Nationale Nederlanden Bank onder het Nederlandse Deposito Garantie stelsel. Wij zijn benieuwd of de SpaarOnline Rekening bij Nationale Nederlanden Bank ook regelmatig in de top-3 van spaarrentes zal komen te staan.

Advertenties